Linia anticorupție IPM: (022) 78 38 31

Cancelaria IPM: (022) 22 69 41

Linia verde IPM: (022) 22 69 51

Focus-grup privind infracțiunile de mediu și gestionarea deșeurilor în cadrul Săptămânii Verzi

09/06/2023 |

Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratul General de Poliție au organizat un focus-grup cu tema "Deșeurile - subiect al infracțiunilor de mediu" în cadrul Săptămânii Verzi, dedicată Zilei Mondiale a Mediului. La acest eveniment important au fost invitate numeroase părți interesate din domeniul mediului, precum Agenția de Mediu, Serviciul Vamal, Ministerul Mediului, Procuratura Generală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, precum și organizații neguvernamentale.

Una dintre principalele teme abordate în cadrul întrunirii a fost problema poluării cauzate de deșeuri și metodele de investigare a infracțiunilor de mediu. Participanții au avut ocazia să aducă în discuție nevoile specifice în combaterea infracțiunilor ecologice, în vederea dezvoltării și organizării unor training-uri eficiente pentru contracararea amenințărilor la adresa mediului. Acest demers face parte din proiectul EMERITUS, care beneficiază de finanțare din partea Comisiei Europene.

La eveniment, au fost prezenți invitați de onoare precum Garda Națională de Mediu și companiile GMV innovating solutions din România și Zabala innovation din Bruxelles, Belgia. Aceștia au contribuit cu expertiza lor în domeniul protecției mediului și au adus exemple de bune practici și soluții inovatoare în combaterea infracțiunilor de mediu.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratul General de Poliție au început implementarea proiectului EMERITUS începând cu anul 2022. Proiectul, denumit "Protocol de informații și investigare a infracțiunilor împotriva mediului bazat pe mai multe surse de date", face parte din programul HORIZON Europe. Acesta are drept scop îmbunătățirea fluxului de informații și a capacității de investigație a autorităților în cazurile de infracțiuni ecologice.

Focus-grupul organizat în cadrul Săptămânii Verzi reprezintă un pas important în direcția protejării mediului înconjurător și combaterea infracțiunilor de mediu. 

#Inspectorat